Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Το κοκκινέλι της Αναστασίας Φράγκου από την Ραφήνα της Αττικής.

Λοιπόν θα σας πω για ένα κρασί του οινοποιείου της Αναστασίας Φράγκου στην Ραφήνα της Αττικής που ευτύχισα να δοκιμάσω πρώτος λίγο πριν την εμφιάλωσή του μαζί με τους φίλους του κρασιού και μέλη του συλλόγου Γευστικής και Εικαστικής Παρέμβασης Οίνου ( Περί Οίνου ο Λόγος ) στην αγαπημένη μου πόλη της Καρδίτσας.
Πριν σας μιλήσω για το κρασί θα σας πω δυο λόγια για την ιστορία του.
Παλιά λέγαμε το λευκό κρασί Ρετσίνα και Αρετσίνωτο και το μαύρο Κοκκινέλι και Μπρούσκο.
Το λευκό βέβαια είναι κίτρινο και γκρι σε όλες των τις αποχρώσεις και το μαύρο είναι ροζ και κόκκινο σε όλες των τις αποχρώσεις, απλά τα λέμε λευκό και μαύρο για να τα ξεχωρίζουμε.
Σήμερα τα κρασιά τα χωρίζουμε σε περισσότερες κατηγορίες, αλλά εγώ θα σταθώ σε μία παλιά, το κοκκινέλι.
Το κοκκινέλι ήταν ένα κρασί ούτε ροζέ ούτε κόκκινο ούτε μπρούσκο. Πίνονταν φρέσκο και είχε τα αρώματα και τις γεύσεις, του λευκού, του ροζέ και του κόκκινου.
Η ομάδα του οινοποιείου της οικογένειας Φράγκου στην Ραφήνα της Αττικής αναβίωσε αυτό το κοκκινέλι με τρεις δυνατές κόκκινες ποικιλίες Αγιωργίτικο, Συρά, Μερλό, και μία λευκή το Σαββατιανό που προσθέτει όλο τον εθνικισμό του Αττικού αμπελώνα σ' αυτό το κρασί.
Το κοκκινέλι αυτό έχει αρώματα εσπεριδοειδών με νότες γιασεμιού και μεζούρες γαρύφαλου και κανέλας.
Χρώμα ανοιχτό τριανταφυλλί με μία ελαφριά οξύτητα και μία νόστιμη επίγευση.
Άριστο συνοδευτικό για ένα επαγγελματικό γεύμα σε συνδυασμό με την povera cuzina δηλαδή πίτσα, μακαρόνια με σάλτσα ή χωρίς, κλαμπ σάντουιτς με κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή σολωμό ή ζαμπόν ή ακόμα και με πίτα γύρο.
Για το απόγευμα είναι ένα ευχάριστο ποτό αλλά και για αργά το βράδυ.
Σαν κοκτέιλ θα το σερβίριζα με κομματάκια φρούτων εποχής (κον κασέ) από αχλάδι, μήλο, κυδώνι και ρόδι.
Τα φρούτα αλλοιώνουν την ένταση του αλκοόλ και το φθάνουν στο 8% αν όμως το σερβίρουμε (on the rocks) με πάγο φθάνει και στο 6%.
Το σερβίρουμε σε κολονάτο ποτήρι του λευκού κρασιού μικρή κλειστή τουλίπα ή στο ποτήρι της ρετσίνας χαμηλή χονδρή καμπάνα.
κόκκινου κρασιού.
Σον κοκτέιλ με φρούτα (on the rocks) στην μεγάλη τουλίπα, ποτήρι του κόκκινου κρασιού.
Σε μπουφέ το βάζεις σε μπολ με φρούτα ψιλοκομμένα και το σερβίρεις (on the rocks) σε ότι ποτήρι θέλεις. Αν θες να χαμηλώσεις ακόμα πιο πολύ την ένταση του αλκοόλ πρόσθεσε και λίγο από τους αγαπημένους σου χυμούς όπως, μήλο, αχλάδι, βύσσινο, πορτοκάλι ή και με συνδυασμό όλων.
Εγώ είμαι πολύ μικρός να βραβεύσω αυτή την προσπάθεια της ομάδας του οινοποιείου της Αναστασίας Φράγκου αλλά τους ευχαριστώ που μου δώσαν την ευκαιρία να το δοκιμάσω εγώ και τα μέλη του συλλόγου Περί Οίνου ο Λόγος.
Όσο για το Σαββατιανό των, η απόλυτη εθνικιστική παρουσία της ποικιλίας Σαββατιανό των Αττικών αμπελώνων.
Υγιένετε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου