Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Το υψόμετρο του αμπελώνα.

Σε μία αισθητηριακή δοκιμή που έγινε στη κάβα Wine Box στο Κολωνάκι της Αθήνας δοκίμασα ένα κρασί του 2008 και ένα άλλο του 2009 σε βαρέλι, ποικιλίας Cabernet Sauvignon, από την υψηλότερη οινική περιοχή, περίπου 3000 μέτρα ή 9850 πόδια, της επαρχίας Salta της Αργεντινής που είναι ένα οροπέδιο των Άνδεων κοντά στην Βολιβία. Και σε αυτό το υψόμετρο ευδοκιμούν αμπελώνες. Βέβαια σε ένα γεωγραφικό τόπο 24ο νότια και 65ο δυτικά, σχεδόν επάνω στον τροπικό του Αιγόκερω.
Τα Γρεβενά βρίσκονται σε γεωγραφικό τόπο 40ο βόρεια και 21ο ανατολικά και είναι κάπως μακριά από τον τροπικό του καρκίνου αλλά σε πολύ χαμηλότερο υψόμετρο, όπως λες 1000 μέτρα.
Πιστεύω ότι το υψόμετρο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών του σταφυλιού και κατ΄ επέκταση του κρασιού. Η ατμοσφαιρική πίεση, η ποσότητα του οξυγόνου, το διοξείδιο του άνθρακα, η ένταση της ηλιοφάνειας και τα χιόνια κατά την χειμερινή περίοδο, επηρεάζουν σημαντικά την προίκα του σταφυλιού. Εάν διαλέξεις και ποικιλίες που ωριμάζουν πρώιμα, τότε θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό το αποδεικνύουν και περιοχές όπως η Αλσατία, με ποικιλίες, Riesling, Gewurztraminer, Pinot, Muscat και στην Ελλάδα το Μέτσοβο με Cabernet Sauvignon. Το είδος του κρασιού που θέλεις να κάνεις, ως προς τα σάκχαρα, είναι σημαντικό γιατί θα έχεις ανεβασμένες οξύτητες.
Οι Ελληνικοί αμπελώνες λόγω μορφολογίας εδάφους, δεν έχουν και τόσο μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Το υψόμετρο όμως του αμπελώνα πρέπει να αναγράφετε στην ετικέτα, για την πληρέστερη πληροφόρηση του καταναλωτή.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μέτρια και συστηματική απόλαυση του κρασιού αποτελεί συστατικό φυσιολογικής ζωής.

Υπάρχουν τρείς κατηγορίες φίλων κρασιού.
1 ) Αυτός που χρησιμοποιεί τον λάρυγγά του σαν χοάνη σαν οχετό και τον ενδιαφέρουν ελάχιστα τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά του κρασιού, όπως, χρώμα, άρωμα, γεύση, επίγευση.
2 ) Αυτός που εύχεται το λαρύγγι του να είναι μακρύ όσο και του λέλεκα για μεγαλύτερη απόλαυση.
3 ) Αυτός που το βλέπει, το μυρίζει, βάζει μια γουλιά στο στόμα του, το γυρίζει και προσπαθεί να το ξεγυμνώσει, να το αναλύσει και να το απολαύσει αισθητηριακά, πριν κατεβάσει μια γουλιά στο λαρύγγι του. Είναι σαν την αγωνία πριν από την σφαίρα.